Edellisessä kirjoituksessani kävin läpi kolmea avainkohtaa, joilla yrityksen tuottavuus saadan kasvamaan sekä pysymään kasvun tiellä.

Käyn läpi nuo kolme kohtaa, aloittaen siitä, mikä pitää yrityksen pyörät pyörimässä ja kassan kilisemässä. Se asia on työntekijät. Tyytyväiset sellaiset. En aloita sen takia tästä päästä, että se olisi tärkein, vaan aloitan siksi tästä päästä, että se on helpoiten tehtävissä. Jokainen noista kolmesta kohdasta on ihan yhtä tärkeitä.

Miksi se työntekijän viihtyvyys olisi sitten niin tärkeä asia? Ei töihin olla tultu viihtymään, vaan tekemään töitä! Tämä on kohtuullisen usein asia, mihin törmää edelleen. Onneksi on myös kehittyneempiä firmoja jo Suomessakin olemassa, mutta ne eivät edusta enemmistöä.

Työntekijän viihtyvyys on tärkeää juuri siksi, että ilman heitä koko yritys ei toimisi. Kaikkein kallein työntekijä yritykselle on yleisesti hän, joka lähtee pois, vieden osaamisensa, kontaktinsa ja hiljaisen tietonsa mennessään. Tyytymätön työntekijä on toiseksi kallein. Hänen työpanoksensa ei ole niin hyvä kuin se voisi olla, sairauslomia kertyy enemmän kuin tyytyväisellä työntekijällä. Tyytymättömyys aiheuttaa stressiä, mikä heikentää kehon vastustuskykyä ja myös henkinen jaksaminen on kovilla. Jos aamulla töihin meneminen ottaa päähän, ei työpanos ole kovin korkea.

Onko sillä nyt sitten niin väliä? Kyllä sillä on. Tyytyväiset tekijät eivät pelkää tehdä ajoittain enemmän töitä, kuin mistä saavat palkkaa. He tuntevat olevansa osa yritystä, jossa he työskentelevät,  ja jos eivät ole ylpeitä, niin eivät ainakaan häpeile sen kertomista, missä ovat töissä. Heillä on vahva luotto siihen, että yritys, jossa työskentelevät ei ole vain yrityksen omistajien kukkaroa lihottamassa. Vaikka se olisikin todellinen tilanne, niin ei sitä kannata päin näköä kertoa.

Mikä siinä on sitten niin vaikeaa? Ei mikään. Työntekijöiden tyytyväisyys on monien eri asioiden summa. Hyvä työilmapiiri vaatii toki töitä syntyäkseen, mikään hyvä ei tule ilmaiseksi. Muutamia asioita, joista kannattaa pitää huolta, jotka ovat pieniä ja ilmaisia asioita:

1. Tervehtiminen. Kun työntekijä tulee töihin, häntä tervehditään ja hänet huomataan. Kaikki tervehtivät toisiaan, ei vain johtajat toisiaan tai kaverit toisiaan. Kaikki tervehtivät toisiaan. Jo tämä parantaa huomattavasti porukan yhteishenkeä.

2. Sisäinen viestintä kuntoon. On paljon mukavampi tehdä töitä, kun tietää, miksi asioita tehdään, mitkä ovat ne suuntaviivat ja päämäärät, joita kohden kuljetaan. Asioiden tekeminen vain siksi, että näin on ennenkin tehty ei palkitse eikä kannusta.

3. Keskustelukulttuurin luominen, jos sitä ei jo ole. Työntekijöiden, siis kaikkien, keskustelukulttuuri tulisi olla avointa. Ja tapahtua muulloinkin kuin ennalta sovittuina ajankohtina palavereissa, tai yhtäkkisinä kysymyksinä, että miten menee, kun toinen kirjoittaa dokumentoitia tai vääntää tarjousta.

4. Palautteen antaminen. Jos työstä ei saa minkäänlaista palautetta, se ei hetken päästä kiinnosta ja se luo epävarmuutta. Teenkö oikein vai väärin vai ihan mitä sattuu? Työstä täytyy saada palautetta säännöllisesti, kehuja, parannusehdotuksia. Myös asiasta sanominen (ei huutaminen) on paikallaan, jos jotain on mennyt tuulettimeen. Tällöin asialle voidaan tehdä jotain eikä virhe enää toistu.

Vielä pieni asia, joka maksaa muutaman lantin, mutta tuo takaisin moninkertaisesti siihen sijoitetut rahat. Palkitseminen. Vaikka kaikkien työntekijöiden työsuoritus ei olekaan suoraan rahassa mitattavissa, on jokaisen tekijän panos yhtä tärkeä. Palkitseminen ei tarvitse olla etelänmatka all-inclusive hotellissa (tuskin tosin haittaisi). Leffalippu tai ravintolaillallinen on hyvä. Myös joku henkilökohtaisempi voi toimia, jos tuntee ihmisen hyvin, niiden kanssa täytyy kuitenkin olla varovainen. Ei maksa paljon, 10-50 euroa. Verovähennyksiin menevä kulu.

Ei nämä vaikeita asioita ole. Eikä kalliita. Nämä asiat eivät vain synny hetkessä, näihin ei ole olemassa on/off-kytkintä. Nämä syntyvät pikkuhiljaa. Ja kuolevat pois myös samalla tavalla, jos niistä ei pidetä kiinni ja huolehdita.

Kun työntekijät ovat yhtä porukkaa ja tuntevat kuuluvansa samaan tiimiin, se parantaa sitoutumista, vähentää työntekijöiden vaihtuvuutta ja parantaa yrityksen tasetta. Se parantaa myös kaikkien elämänlaatua, mikä on se tärkein asia. Tyytyväisyys ei ole vain johdon vastuulla. Se on koko työyhteisön yhteinen asia ja etu.

Tyytyväinen työntekijä on yrityksen paras mainos.

ahkera maalariKun on kivaa, tylsempikin homma tulee tehtyä.