Tässä kuluvana kesänä on tullut ohitettu tietyömaa jos toinenkin pitkin eteläistä Suomea ajaessani. Kaikennäköistä rumputöistä asvaltointiin on matkanvarrelle sattunut. Kaksi asiaa yhdistää käytännössä kaikkia tietöitä.

Ensimmäinen on alennettu nopeusrajoitus tietyömaan kohdalla ja toinen on siitä piittaamattomat kuljettajat. Piittaamattomia, tai parempi sana, välinpitämättömiä kuljettajia on jokaisesta ikäryhmästä ja jokaisesta ammattikunnasta, myös ammattiautoilijoissa. Ei vain ns. harresteautoilijoista.

Pieni esirmerkkitapaus linkattuna jutun loppuun. Ajoin itse ratsian aikaan ohi, rajoituksen mukaan ja kerrankin hymyilytti niin, että korvat liikahti monta senttiä taaksepäin. Sakotettavien jono oli niin pitkä, että tutkamies joutui pitämään taukoa. Pieni laskuesimerkki kyseisestä paikasta.

Tietyömaalla on kilometrin verran alennettua nopeutta. Normaalinopeus on 100 km/t ja alennettu nopeus on 60 km/t. Normaalivauhdilla kyseisen välin ajaa 36 sekunnissa. Alennetun nopeuden vauhdilla aikaa tuhlaantuu 24 sekuntia enemmän, eli 60 sekuntia. Nopeimmat tietenkin myös tietyömaan aikaan hurauttavat ronttia sataa sen läpi, kiire kun on. Jos tuossa sai sakon, on voinut yrittää säästää jopa puoli minuuttia arvokasta matka-aikaa. Hemmetin kalliita sekunteja.

Mutta vielä kalliimpia ne on silloin, kun jotain sattuu. Sen takia, että joku peltihäkkyrällä ajava on ollut välinpitämätön toisten ihmisten turvallisuudesta. Liikenne on yhteispeliä.

Linkki YLE:n uutiseen:
http://yle.fi/uutiset/turvaliivit_hulmuavat_kun_tietyomailla_kaahataan_kuin_viimeista_paivaa/7369507