Tuli tuossa muutama kuukausi sitten vaihdettua auto. Edellisen mittariin tuli sen verran kilometrejä, että omalla ajolla olisi tullut puolen vuoden päästä 300tkm täyteen, joten oli aika vaihtaa tuoreempaan, alle 80tkm ajettuun.

Oikein mainio biili oli edellinen ja niin on nykyinenkin. Omalla mittapuulla. Lisää ominaisuuksiakin tuli, kuten vakionopeudensäädin. Kiva lisä. Ei pakollinen. Ja jokaista liikuteltavaa ikkunaa saa liikuteltua kuskin paikalta! Edistystä. Kaikkea ne keksii. Hauskin oli tosin vielä edessä.

Kun pysähdyin ensimmäisen kerran valoihin, laitoin vaihteen vapaalle ja otin jalan pois kytkimeltä, niin auto sammui! Meinasin saada hepulin. Äkkiä kytkin takaisin pohjaan. Se heräsi! Mietin hetken, että mikäs tässä on, kun neljännen sekunnin kohdalla sen ymmärsin. Autossa on automaattinen moottorinsammutusjärjestelmä. Olisi ollut kiva tietää siitä etukäteen..

Katselin polttoainekulutusta, koska pihinä ihmisenä se on tärkeä asia, enkä huomannut siinä mitään selkää alennusta vaikka järjestelmä oli päällä verrattuna siihen, että sen ottaa pois päältä. Sen saa napista pois päältä, mikä on joissain tilanteissa ihan kiva juttu.

Mutta kuinkahan paljon parempi olisi kaupunkien ilmanlaatu, mikäli kaikki autot jotka odottavat liikennevaloissa, sammuttaisivat moottorinsa? Järjestelmä estää akun tyhjenemisen käynnistämällä auton jos varaustila on liian alhainen. Kun hain tavaraa Maailma kylässä festivaalien purkuaikaan, oli jonossa paljon muitakin. Moottorit käynnissä. Itse avasin ikkunat, sammutin ilmastoinnin ja odottelin moottori sammutettuna. Automaattisesti. Siinä meni yli vartti kunnes auto halusi startata moottorin.

Polttoainekulutukseen tuskin tulee merkittäviä eroja, mutta ilmanlaatua uskoisin moisen järjestelmän parantavan. Mikäli se löytyisi yhä useammasta autosta. Vielä yksi linkki siihen, kuinka paljon ruuhkissa tuleekaan ihmisten istuttua. Valitettavasti omassa työssä oman auton käyttö on pakollista. Joskus ehkä on sellainen työ että omaa autoa ei tarvitsisi, toivotaan parasta.

http://www.kauppalehti.fi/auto/uutiset/helsingin+ruuhkat+veivat+kahdeksan+tyopaivaa/201406685260