Täytyy myöntää, että en muista, olenko kirjoittanut tästä aiemmin. Lisää kirjoitan kuitenkin. (tarkistin, olen 11.11.2013 kirjoittanut toiseen paikkaan hieman värikkäämmän version)

Turvaväli, tuo maaginen asia, joka monelle tuntuu olevan kovinkin hankala asia hahmottaa ja käsittää. Turvavälillähän tarkoitetaan välimatkaa edellä kulkevaan ajoneuvoon. Oli se sitten mikä tahansa kulkine. Perussääntöhän on, että edellä ajavaan olisi minimissään 4 sekuntia hyvällä kelillä välimatkaa. Moottoripyörään mieluummin vähän enemmän, koska se pysähtyy melkoisen paljon hätäisemmin kuin yksikään perheauto.

Mitä laki sanoo välimatkasta edellä kulkevaan ajoneuvoon? Tieliikennelain kymmenes pykälä kertoo tällaista:
”Etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon on sovitettava sellaiseksi, ettei päälleajon vaaraa ole, vaikka tämä ajoneuvo pysäytetään.
Taajaman ulkopuolella muuta liikennettä selvästi hitaammin ajavien moottorikäyttöisten ajoneuvojen on pidettävä toisiinsa sellaiset etäisyydet, että ohittava ajoneuvo voi vaaratta ajaa niiden väliin.”

Melko selkeää omasta mielestäni. Jokseenkin luulen, että jos ajoneuvojen etäisyys on vaikka 60 alueella noin 3 metriä, yksikään kuljettaja ei ehdi pysähtymään ennen törmäystä, mikäli edellä ajava jarruttaa ns. täysiä. Siinä ei ehdi sanoa edes perhana.

100 km/t vauhdissa auto etenee sekunnissa vähän yli 27 metriä. Jos välimatka edellä ajavaan autoon on alle auton mitta, minkä luulette olevan tulos, jos edellä ajavan ajoneuvon kone leikkaa kiinni, rengas räjähtää, tai kuljettaja jarruttaa syystä x? Takana tulevan maksuvelvollisuus ei ihan hirveästi silloin lämmitä.

Jos pidän turvaväliä, joku tunkee siihen kuitenkin
Mitä sitten? Ei se sinulta ole pois. Turvavälin voi tehdä uudestaan. Se on hirmu kurjaa, kun vetoketjuperiaate ei toimi, eihän se toimi, jos ei ole välejä mihin kulkineet menevät ilman ylimääräistä jarruttelua. Siitä lisää toisessa osassa.

Lopuksi vielä kuva, miten Suomessa ajetaan, mutta miten ei saisi ajaa, lain eikä oman ja etenkin toisten turvallisuuden nimissä.

turvavali

lähde:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267#L2P10