Mietin tässä mennä viikolla jälleen sitä, kuinka paljon ympäristöä pilataan tupakoinnilla. Näkyvimpinä asioina on tietysti tupakantumpit ja tyhjät askit ympäri kaupunkia ja luontoa. Melko moni tupakoitsija tuntuu olevan todella heikossa kunnossa kun ei saa roskiin asti noita asioita.

Se taasen, mikä ei näy, on ympäristökuormitus mikä tulee tupakanviljelystä, kuivaamisesta, kuljettamisesta, jalostamisesta, pakkaamisesta, uudelleen kuljettamisesta ja vielä kerran kuljettamisesta kauppoihin.

Pelkkään kuivaamiseen käytetään puuta enemmän kuin Sveitsin pinta-alasta metsää saadaan klapeja. Se on melko paljon. Tupakka vie myös hyvin paljon viljelytilaa hyötykasveilta, koska viljelijät saavat siitä paremmin rahaa, vaikka tupakkayhtiöt vievätkin siitä leijonanosan.

Käsittämätöntä on seikka, josta sain tietää vasta pari kuukautta sitten. Sen verran absurdi asia, että en tullut sitä edes ajatelleeksi. Tupakanviljelijät saavat EU alueella EU:n maataloustukea. Siis tukea sille, että kasvattaa jotain, mistä ei ole ihmisille kuin haittaa.

Siitä asiasta myös äänestettiin EU:ssa ja tulos jaettiin Facebookissa. Kuva tuloksesta on tässä (lisää aiheesta Vihreiden kuvakansiossa: Miten meppi äänesti?):

20140412-114246.jpg

Olen itse myös joskus tupakoinut. Lopetin typerän tavan sen jälkeen kun lukaisin vähän oikeasti sen terveysvaikutuksista ja lopettamista vauhditti pieni tutustuminen sen ympäristövaikutuksiin. Suomessa 95% keuhkoauhtaumapotilaista tupakoi. Ja joka toinen tupakoija sen taudin saa. Ja se ei ole kiva tauti se. Aika harva joisi viinaa jos olisi 50% mahdollisuus sokeutua, mutta tosi moni tupakoi vaikka tietää että on 50% mahdollisuus menettää liikkumiskyky ilman happipulloa.

Suosittelen tutustumaan aiheisiin, tupakoit tai et. Toivottavasti et.

Lisää aiheesta:
http://www.suomenash.fi/fi/tupakkatuotteet/tupakka+ja+kehitysmaat/ymparistovaikutukset/

http://www.stumppi.fi/portal/stumppi/harkitsijalle/tupakka_ja_ymparisto/