Tuntuuko sinusta, että aina on kiire johonkin? Tai tunnetko jonkun, jolla on aina kiire? Kiireen käsite on jo yksinkin oma aiheensa, mutta mietin sitä, että miten kiire tarttuu ja mitä vaikutuksia sillä on.

Kiire on pohjimmiltaan tunne ja yhteisöissä, oli kyse perhe- tai työyhteisöstä, tunteilla on tapana levitä. Jos yksi työtiimistä on kiukkuinen heti aamusta ja on sitä koko päivän, on koko tiimi ärtynyt työpäivän lopuksi. Samoin käy kiireen kanssa. Kiirehtiminen, hoputtaminen, jatkuva kiireen hokeminen tarttuu myös muihin ja väitän, että se ei ole hyvä asia. Kiireessä tehdään harvemmin ne parhaat päätökset.

Mikäli töitä on paljon ja erilaisia työtehtäviä myös, niihin keskittyminen vaatii tekijältään aina vain enemmän kapasiteettia ja työskentelyrauhaa. Kiireinen kollega, joka käy vähän väliä kysymässä jostain, että joko on valmista, onko mikä aikataulu, onko asiakas vastannut, vie tehokkuuden tehdä asiaa. Joka johtaa hyvin usein siihen, että työskentely ei ole enää kivaa. Stressi kasvaa, mielekkyys katoaa. Samalla katoaa luovuus, tehokkuus ja työviihtyvyys.

Onko kiire sitten todellista? Voiko olla paljon töitä, eri tehtäviä, olematta kiire? Kyllä voi. Toki tehtäviä ei kannata haalia sen enempää kuin niitä oikeasti ehtii tekemään ja täytyy opetella sanomaan ei. Jos kieltäytyy jälleen yhdestä lisätehtävästä perusteena se, että sitä ei ehdi tekemään, tai sen joutuu tekemään huonosti ja sen takia saa potkut, se työpaikka ei ansaitse tekijäänsä.

Meillä jokaisella on omat kykymme ja rajamme. Niiden tiedostaminen onnistuu parhaiten meiltä jokaiselta itseltä. Tai niin ainakin tulisi olla. Suosittelen laittamaan asiat kalenteriin, jotka vain voi. Ja jättämään kalenteriin aina aukkoja, koska sitä pientä tehtävää tulee sinne kuitenkin. Sellaiset asiat, mitkä tehdään aina silloin joskus, kun on aikaa, voi kirjoittaa liitutaululle, seinämuistioon tai johonkin muuhun sellaiseen paikkaan, mistä voi luppohetken tullen käydä kurkkaamassa, mitä olikaan vielä kesken. Tällä tavalla asiat eivät ole kuormittamassa ajatuksia ja voi paremmin keskittyä sillä hetkellä käsillä olevaan asiaan.

Erilasia tapoja taklata kiire on paljon, jokaiselle löytyy varmasti ne omat keinot. Kiire on mielestäni yhtä paha asia kuin huonotuulisuus ja kiukkuisuus. Sen vaikutukset tarttuvat ja moninkertaistuvat.

Heitetään kiire pois.