Säälin saa ilmatteeks, mutta kateus täytyy ansaita. Vanha sananlasku, jonka totuusperästä en ole aivan samaa mieltä. Vai onko kateus sittenkin ansaittua? Kannattaako olla kateellinen?

Ajatuksena kateus on melko typerä ajatusmalli. Tiettyyn rajaan saakka se voi olla eteenpäin vievä voima, ei tosin kovin järkevä sellainen. Olen miettinyt, että miksi minua harmittaisi se, että naapurilla on hienompi auto ja isompi talo kuin minulla. Tai se, että kaverit käyvät malediiveilla ja etelämantereella ja niillä on isompi telkkari.

Eräs tuttavani sanoi minulle joskus viisaasti, kun kysyin häneltä, että harmittaisiko jos voittaisin arvasta 200 000 euroa, sillä arvalla, jonka hän minulle osti. Hän totesi siihen, että ei se olisi minulta pois, miksi se minua harmittaisi. Niin. Miten se on minulta pois, että joku toinen katselee elokuvansa isommasta telkkarista kuin minä tai voittaa lotossa paljon rahaa? Ei mitenkään, joten miksi olisin siitä kateellinen?

Olisihan se hienoa saada paljon rahaa, voisin ostaa yhden (ainakin) kitaran, mistä olen haaveillut, saisin hommattua harrasteauton (Caterham 7, kuva alhaalla), joka on ehkä siistein auto maan päällä. Kyllä, voisin saada nuo, mikäli olisin valmis tekemään niiden eteen paljon töitä. En vain ole valmis tekemään sitä uhrausta, mitä niiden saaminen vaatisi. Nautin vapaa-ajastani, ystävieni seurasta ja terveydestäni niin paljon, että valitsen mieluummin ne kuin tavarat. Tosin, jotkut voivat olla kateellisia myös niistä, vaikka nekin ovat kaikkien ulottuvilla.

Kuten moraali ja etiikka, ei kateuskaan ole objektiivinen asia tai sellainen asia, joka nyt vain on näin. Se on yhtä opittua kuin muutkin tavat ajatella asioita. Kateus kuuluu mielestäni yhtä hyödylliseen kategoriaan kuin katkeruus ja viha. Niistä ei ole oppimista enempää hyötyä. Ne ovat joskus varmasti jokaisella ihmisellä läsnä, mutta niille ei pidä antaa valtaa ja liiaksi voimaa.

Jos jollain on jotain sellaista, jota oikeasti haluat, ei siitä kannata olla kateellinen. Mikäli oikeasti haluat jotain, sen eteen täytyy tehdä töitä, mennä tavoitteita kohden. Omien tavotteiden asettaminen ja niitä kohden kulkeminen antaa paljon enemmän kuin toisten kanssa kilpaileminen ja heidän voittaminen ”kenellä on isoin traktori” -kilpailussa.