Otsikon mukaisella lausahduksella kuitataan monesti se, että ei olla ehditty nukkumaan tarpeeksi, liikkumaan tarpeeksi – muuten kuin autolla, tai syömään riittävästi, terveellisesti ja säännöllisesti. Kyseisellä lainauksella alkaa myös monen matka kohti burn outtia, tai vaihtoehtoisesti juuri sitä viimeistä sijaa.

Liian monta kertaa se kaikkein tärkein jää vähemmälle kaiken “kiireen” keskellä. Itsestä huolehtiminen. Ei ole itsekästä sanoa, että ei, en ehdi tehdä tuota tai etten voi ottaa uutta luottamustehtävää koska minun pitää nukkua joka yö 8 tuntia. Vaikka siihen kuuleekin monesti, että kyllä 6 tuntia riittää, se ei riitä minulle.

Tämän minä opettelin vaikeimman kautta. Voin luvata, että reipas burn out ei ole mukava pikku tauko työelämästä. Siitä toipuminen vie kuukausia, joskus vuosia. Itsellä siihen meni vähän arviointitavasta riippuen 6 – 12 kuukautta. Se on pitkä aika palautumiseen tilasta, jota ei pitäisi olla ensinkään.

Viimeiset noin 11 kuukautta olen ollut päätoiminen yrittäjä. Moni voisi luulla, että se ei ole ainakaan parantanut mahdollisuuksiani nukkua riittävästi, syödä ja liikkua sopivasti. Todellisuus on päinvastainen. Olen tehnyt töitä sen verran, että olen ehtinyt liikkumaan keskimäärin 30 minuuttia päivässä siten, että syke nousee ja hiki irtoaa. Ihan joka päivä en ole ehtinyt, mutta tämä on sitten korjattu toisena päivänä vähän runsaammalla liikkumisella. Unenlaatuni on parantunut sekä sitä on tullut riittävästi. Helppoa yrittäjyys ei ole, mutta ei siinä ole pakko itseään loppuun polttaa.

Jokainen voi polttaa itsensä loppuun, se on yllättävän helppoa. Aina siihen ei tarvita edes isoa työmäärää, työn kuormittavuus on avainasemassa. Jos työ on vastenmielistä, se polttaa loppuun paljon nopeammin kuin työ, minkä tekemisestä nauttii. Aina vika ei ole itse työssä, ongelmia voi olla niin työpaikan kulttuurissa tai yksityiselämän ongelmissa.

Suosittelen välillä pysähtymään, kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Jos ne sanovat, että voit jatkaa kun lisätään lääkitystä, niin olisiko parempi kuitenkin muuttaa elämäntyyliä? Lääkkeillä voidaan vaimentaa oireita, mutta niillä harvemmin korjataan itse tautia

Haudassa ehtii toki lepäämään, mutta kannattaako sitä kohden niin kovin kiirehtiä?