Porvooseen muualta muuttaneena tarkastelen asioita vähän eri kulmasta kuin täällä ikänsä asuneet. Niin tuntuu olevan jokaisella paikkakunnalla, mikä on harmillista. Metsää ei nähdä aina puilta.

Miksi Porvoo on neljän P:n kaupunki?

Place (paikka): Porvoon sijainti on mitä mainioin. Lähellä Helsinkiä, ei kuitenkaan ihan kiinni, säilyy maalaiskaupungin tunnelma. Myös Suomen isoin lentokenttä on lyhyen matkan päässä. Vielä kun raide saataisiin aktiiviseksi. Ilman sitäkin yhteydet muualle ovat hyvät. Päivittäin yli 100 bussia starttaa Porvoon linja-autoasemalta kohti Helsinkiä. Ja muualle saman verran.

Price (hinta): Vaikka tämä on kasvava kaupunki, ei hintataso asumisessa ole vielä karannut käsistä. Ahkera asuinrakentemisen kaavoittaminen ja rakentaminen pitää hinnat kohtuullisina vielä tovin. Kaupungistuminen luo paineita kaikkialle Suomeen. Porvoo kasvaa silmissä, tyhjiä asuntoja on vaikea löytää.

Rohkealla kaavoituksella ja agressiivisella hinnoittelulla myös erilainen tuotantotila on mahdollista saada pysymään Porvoossa tai muuttamaan tänne. Se tuo lisää työpaikkoja ja verotuloja.

Product (tuote): Tämän voisi laskea tuotteeksi. Aika harvassa ovat ne ihmiset jotka eivät tiedä Porvoota nimeltä. Kartalle sijoittaminen on vielä vaiheessa tosin. Täällä on melkein kaikkea, mitä voi toimia matkailijoiden ja uusien asukkaiden houkuttelemiseksi. Lakritsin ja marmeladin lisäksi kansallinen kaupunkipuisto, historialliset kohteet kuten Linnamäki ja tuomiokirkko sekä vanha kaupunki.

Promotion (mainonta): Tässä asiassa on eniten petrattavaa. Ehdin asumaan melkein kuusi vuotta Porvoossa, ennen kuin kuulin, että täällä on tuo kansallinen kaupunkipuisto. Tuskin kovi muuallakaan tietää siitä. Jahka hotelli on saatu Porvoon keskustaan (lasken Taidetehtaan alueen keskustaksi, sinne on alle kilometri torilta) on mahdollisuuksia vaikka mihin!

Tarvitaan rohkeutta kuunnella ideoita ja toteuttaa niitä. Kaikki ei varmasti osu maaliin, mutta jos jotain jalkapallosta olen oppinut, että maaleja ei tehdä ilman ohilaukauksiakin. Harvoin jokainen laukaus osuu ja uppoaa.

Porvoo on todellakin neljän P:n kaupunki, jolla on mahdollisuus tulla eteläisen Suomen the matkailukohteeksi. Gastronomiaa, luontoa, historiaa, rauhallisuutta ja merta. Porvoosta voi olla ylpeä. Paikoilleen omaan erinomaisuuteen ei voi kuitenkaan jäädä, vaan kehittäminen on oltava jatkuvaa ja kaikkien toimien kriittinen tarkasteleminen on vain hyvästä.

Porvoosta on tullut kotini, joka tuntuu todella kodilta.