Pääsiäinen tulee taas. Ja pitkäperjantai. Ja sen jälkeen viikonloppu, sitten se toinen pääsiäispäivä. Jälleen on logistiikka sekaisin, tuplapalkkojen tai palkattomien pakkovapaiden aika (osa-aikatyössä olevat eivät saa arkipyhävapaasta korvausta, ellei tunnit ylitä tiettyä määrää).

Ihmiset menee sekaisin, Alkon myynti nousee, eläimiä on tätä viikonloppua varten tapettu jälleen tolkuton määrä. Pitkät pyhät aiheuttavat perinteisesti perheriitoja, rattijuopumuksia ja pahoinpitelyitä. Se on se perinne!

En itse kuulu näiden vanhojen tapojen kunnioittajiin. En muista miksi on pitkäperjantai, vaikka se historiallisista syistä ehkä olisi hyvä muistaa. Mutta kun se ei ole minulle tärkeä tieto, niin olen raivannut muistikapasiteettia muille asioille.

Nykyään liikkeet saavat olla auki miten haluavat, enää ei tarvita erikoislupaa. Mutta koska palkat ovat sen 200%, aika harva pitää oviaan auki. Ellei yrittäjä sitten itse pidä yksin ovia auki. Miksi edelleen, vuonna 2016, Suomessa mennään yhden uskontokunnan juhlien ja sääntöjen mukaan? Eihän tässä ole mitään järkeä!

Vanhat tavat kunniaan, sanotaan. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Mutta kuinka vanhat tavat halutaan ottaa kunniaan? Jospa mentäisiin eteenpäin eikä liikaa pidettäisi kiinni vanhoista tavoista. Jos joku haluaa pääsiäistä viettää (ei silti tarttis tappaa niitä eläimiä, ei kovin kristillistäkään tuo tappaminen), sen kun viettää.

Mutta pakkoko sitä kaikkia on siihen pakottaa! (onneksi ei olekaan, paitsi noiden logististen ongelmien osalta)