Pitkästä aikaa minulla oli aikaa pohtia Suomalaista työmoraalia. Sitä joskus sanotaan luterilaiseksi, tehdään kunnolla ja paljon töitä -moraaliksi, toisinaan veltoksi ja saamattomaksi. Kumpikin vaihtoehto on huono. Luterilaisella työmoraalilla on vivahde, että asiat tehdään, koska niin on sanottu, eikä mietitä miksi tehdään ja miten tehdään, tehdään vaan. Velttous taas, no. Ei tule valmista.

Tarkastellaan tuota velttoa moraalia. Miten siihen joudutaan? Miksi innokaskin tekijä luisuu velttoon ja saamattomaan työmoraaliin. Mielestäni siihen vaikuttaa monikin asia, mutta vahvimmat asiat liittyvät aina samaan asiaan. Huonoon johtamiseen. Suomessa ei myöskään ole totuttu vaatimaan johdolta, kunhan pysyy pois tieltä. Asiat ovat kuitenkin muuttuneet.

Jos työstä ei saa palautetta, kuin satunnaista negatiivista, ei kehittävää palautetta, ei se nosta moraalia tehdä työtä. Yksilöllä täytyy olla myös vastuuta. Mikäli kaikkeen tekemiseen puututaan jatkuvasti, se vie kiinnostuksen ja mikäli olisi jotain ajatuksia toiminnan kehittämisestä, ne haihtuvat jatkuviin ohjeistamiseen sekä tekemisiin puuttumisiin.

Vastuun lisäksi vapaus tehdä päätöksiä ja valita työtapoja on tärkeä osa moraalin kohottojana. Nuo kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä. Ei ole mitään järkeä antaa vastuuta, jos ei ole päätäntävaltaa mihinkään. Jos asiat eivät kuitenkaan suju, on johdon tehtävä puuttua siihen heti. Puuttuminen asiaan tulee tehdä kuitenkin rakentavasti ja ratkaisukeskeisesti. Vapaus lisää luottamusta ja luottamus lisää vastuunkantoa.  Innokkuuden ja motivaation katoamiseen on aina syynsä ja johdon tehtävä on ne löytää.

Myös tehtävät ja päämäärä täytyy selvittää ja selventää kaikkien osalta. Miksi me teemme näin ja mikä on se tavoite, mihin haluamme päästä. Ja mitä tapahtuu, kun sinne tavoitteeseen päästään.

Liika takertuminen ja vastuut ilman päätösvaltaa syövät motivaatiota tehdä töitä. Työtehtävien vaihtaminen ja uusien vastuualueiden antaminen, samalla kun edelliset otetaan toki pois taas lisää motivaatiota. Työntekijöiden taitojen kehittäminen on tärkeää. Harva meistä haluaa tehdä samaa asiaa kovin montaa vuotta samalla tavalla.

Työmoraaliin vaikuttaa näiden lisäksi moni muukin asia, nämä asiat ovat vain pintasipaisu kokonaisuutta.

kottarit