Luin melko huolestuttavan artikkelin Helsingin Sanomien internetsivuilta. Tutkimuksen mukaan keskimääräinen toimitusjohtaja on 51 vuotias ja nimeltään Juhani. Tässä ei ole vielä mitään huolestuttavaa, mutta siinä on, mihin tutkimuksen mukaan Juhanit asemoivat ihmiset, jotka heidän johtamissa yrityksissä työskentelevät.

Lainaus itse tekstistä:
”Kun toimitusjohtajilta kysyttiin viittä asiaa, jotka heitä eniten työssä inspiroivat, ihmiset tulivat listassa viimeisinä. Edelle menivät kehittäminen, onnistumiset, mahdollisuus vaikuttaa ja tulokset.

Ihmiset näyttäytyivät stressin lähteinä. Henkilöstöön liittyvät asiat stressasivat toimitusjohtajia kaikkein eniten.”

Ihmiset voivat olla stressin lähde, ei heidän aina tarvitse olla inspiroivia, mutta. Ihmiset tekevät yrityksen. Ilman ihmisiä, ei ole yritystä. Johtoryhmä tai toimitusjohtaja ei voi yksin pyörittää yritystä (pois lukien pöytälaatikkofirmat ja yksintekevät). Mikäli yrityksessä on hyvä henkilöstösuunnitelma, työhyvinvointi- sekä kouluttamissuunnitelmineen, voi stressin määrä vähentyä.

Sanotaan, että kukaan ei ole korvaamaton. Tämä pitää täysin paikkansa. Yksikään yritys ei myöskään ole korvaamaton. Jos yrityksen toiminta ei asiakasta miellytä, hän löytää varmasti toisen yrityksen, joka tarjoaa samat tai vastaavat palvelut.

Ihmiset ja esineet voidaan aina korvata. Joskus se on vain todella kallista. Yhdenkin avainhenkilön korvaaminen uudella on kallista. Kahden korvaaminen voi olla jo liian kallista. Ainakin yhtäaikaa. Mikäli keskeinen työntekijä lähtee, täytyy hänen tehtävänsä jakaa muille tekijöille, ennen kuin uusi henkilö on rekrytoitu ja koulutettu tehtävään. Tehtävästä riippuen tähän menee viikoista kuukausiin. Tänä aikana asiakkaan tyytyväisyys on koetuksella. Sekä heidän, jotka tekevät lähtevän henkilön työt.

Henkilöstö on monessa yrityksessä rahallisesti kallein resurssi, mutta samalla se on kaikissa yrityksissä tärkein. Henkilökunnan hyvinvoinnista ei voida liikaa puhua, etenkään jos tutkimustulokset ei tästä muutu.

Hesarin artikkeli:
http://www.hs.fi/ura/a1455686271169?jako=67fd6912c80d08118dfcee253a7e277a&ref=og-url

[edit]
Hyvä juttu aiheeseen liittyen luettavaksi (tuli kommenttina fb:n puolella)
https://lehti.tek.fi/tyoelama/tyo-tuottavaksi-hyvalla-esimiestyolla