Sain työkäyttööni uuden puhelimen, Sony Xperia Z5 compact nimisen laitteen. Ensivaikutelma on, että varsin pätevä laite. Akkukestoltaan mainio, normaalin työpäivän aikana noin 40% akusta hupenee. Kaikinpuolin pätevä laite näin viikon käytön jälkeen. Androidin logiikka on hieman omituista eikä asetukset aina ole siellä, missä niiden luulisi olevan. Mutta se ei ole vain Sonyn ongelma, vaan kaikkien Android-puhelinten.

Puhelimen näyttö on riittävän tarkka normaaliin käyttöön ja pelaamiseen. Iso ongelma itselle on ainakin vielä se, että laitteessa ei ole fyysistä ”koti”-näppäintä. Androidin perusnäppäimet tulee valittaviksi kun ohjelman sisällä liuttaa sormen näytön ulkopuolelta näytön keskelle. Noiden toimintojen käyttäminen ei ole kovin luontevaa ja välillä ne tulee esiin vahingossa ja silloin voi mennä herne nenään.

Äänenlaatu puhelimessa on varsin hyvä, myös kaiuttimet riittävät YLE Areenan tyylisille ratkaisuille. Kuten arvata saattaa, ei muutaman millimetrin kaiuttimista kuitenkaan mitään hifistelyä saa aikaiseksi.

Puhelimen kyljessä on virtanappi, jossa on myös sormenjälkitunnistin, äänenvoimakkuuden säädin sekä kameran laukaisin. Ehdottomasti ärsyttävin piirre on se, miten äänenvoimakkuuden säädin on sijoitettu. Oikeaan reunaan keskikohdan alapuolelle. Sitä on mahdoton käyttää, mikäli puhelin on oikeassa kädessä. Vasemmassa kädessäkin se vaatii harjoittelua. On hyvä erottua muista, mutta järki voi olla mukana. Sormenjälkitunnistin on myös hanakka ottamaan vääriä tunnisteita, kun puhelinta pitää siten, että eri sormi osuu virtanappiin kuin mikä on tunnistettu. Sormenjälkeä ei lueta, ellei virtanapista ole herätetty laitetta ensin, näin kuitenkin tapahtuu monta kertaa kun puhelinta otetaan taskusta.

sonyxperia_keys

Kamera

Mutta sitten asiaan. Mihin iso osa ihmisiä käyttää puhelimiaan jatkuvasti? Kuvien ottamiseen tietenkin! Paras kamera on se, joka on mukana. Tein pari nopeaa testiä, miten tämän uuden puhelimen kamera pärjää vanhalle iPhone 4S puhelimelle, joka on minulla edelleen kotipuhelimena.

Koska tänään paistoi aurinko, otin kuvan Pitkänsillanrannasta kun siellä satuin olemaan. Kuvien ottohetkessä ei ole kovinkaan monen sekunnin heittoa. (originaalien kuvien linkit kuvien alla)

iPhone 4S

iPhone 4S

Xperia Z5 compact

Xperia Z5 compact

Maisemakuvassa on hieman eri värit, yksityiskohtia kuvissa on suurinpiirtein saman verran. Sony ottaa kuvat 16:9 suhteessa, iPhone taasen 4:3. Molemmat kuvat on otettu laitteen oletusasetuksilla, koskematta mihinkään. Jälkeenpäin huomasin, että vaikka Sonyssä on 20MP kuviin kykenevä kamera, on laitteen tehdasasetuksena 8MP.

Sisällä otin lähikuvan näppäimistöstä, punaisella sohvalla istuen. Lopputulos oli mielenkiintoinen:

iPhone 4S

iPhone 4S

Xperia Z5 compact

Xperia Z5 compact

Jostain syystä Sonyn kuva on melko punainen, iPhonen värit enemmän sitä, mitä pitikin.

Sisällä, hieman hämärässä kuvatessa Sony tekee kuvista todella rakeisia. Kamerassa on paljon erilaisia asetuksia ja säätöjä, mutta nopeaan tilanteeseen ne ei oikein onnistu. Kamera vaatii siis melko paljon valoa, jotta kuvat onnistuvat. Mikäli on aikaa säätää, niin sisäkuvauskin onnistunee myös hämärässä.

Alkuperäisten kuvien linkit:
http://tatu.chanth.org/pics/Pitkansillanranta_iPhone4S.jpg
http://tatu.chanth.org/pics/Pitkansillanranta_XperiaZ5compact.jpg
http://tatu.chanth.org/pics/Keyboard_iPhone4S.jpg
http://tatu.chanth.org/pics/Keyboard_XperiaZ5compact.jpg

Lopuksi

Jos olet vaihtamassa nyt puhelinta, koska vanha hajosi (miksi muuten vaihtaisi edes?), on tuo varsin hyvä vaihtoehto. Se on sopivan kokoinen, ei jättimäinen laite. Näppäinten sijoittelu on sellainen, että suosittelen testaamista liikkeessä (aina pitää, osti mitä tahansa) ennen ostopäätöstä. Ihan halpis tuo puhelin ei kuitenkaan ole, hintaa löytyy karvan alle 500 euroa.

Jos Android tuntuu omalta, suosittelen tätä laitetta enemmän kuin Samsungin vastaavaa. Tässä ei ole niin paljon erilaisia valmistajan valmiiksi tunkemia ohjelmia. Ne saa toki Samsungillakin pois. (roottaminen ei ole vaihtoehto, ketä sellainen nörtteily kiinnostaa vapaa-ajalla..)