Jokin aika sitten Porvoossa oli tilaisuus, missä Oras Tynkkynen esitteli uutta kirjaansa keskustelutilaisuuden muodossa. Samalla tuli puhetta siitä, että jokainen tekee ympäristön eteen sen minkä pystyy. Ei kaikilla ole varaa kuulua jokaiseen järjestöön tai aikaa osallistua edes joka toiseen mielenosoitukseen ympäristön puolesta.

Mutta ne yksilön valinnat. Ne oikeasti vaikuttavat. Yhden ihmisen valinta ruokalassa vaikuttaa häneen, hänen hiilijalanjälkeensä ja eettisyysasteeseensa sekä samalla toimii esimerkkinä muille. Mikäli valitsi vegaanisen valinnan.

Olen miettinyt monesti sitä, että miettivätkö lapsia hommanneet ihmiset kuinka paljon sitä, minkälaisen maailman he jättävät lapsilleen ja lastenlapsilleen? Kaupassa katsoessa tulee väkisin mieleen, että eivät mieti. Ei sekuntiakaan.

Miten vanhemmat perustelevat sen, että meidän koiraa ei saa syödä, mutta naapurin hanhi/kana/sika/nauta on ok. Mitkä ovat ne perustelut sille, että tappaminen ei ole ok, paitsi joskus, vaikka se ei olisikaan välttämätöntä. Onko se riittävä syy tappaa, että tykkää jonkun mausta, tai haluaa sen toisen eläimen nahan, vaikkei oikeasti tarvitsisi?

Kuinkahan monta kertaa lasten vanhemmat ovat miettineet sitä, kuinka paljon uimavesiä maatalous tuhoaa? Maataloutta tarvitaan Suomessa, ehdottomasti. Mutta sen määrää voisi karsia, mikäli emme ensin syöttäisi ruokaa eläimille, jonka jälkeen tapetaan ne eläimet.

Tulisiko silloin edes herääminen, jos he joutuisivat kantamaan viikon aikana syömänsä ravinnon kaikki siihen käytetyn ravinnon ja veden? Pelkästään kilo juustoa kuluttaa noin 1500 kiloa vettä. Käsittääkseni kilo juustoa ei kauaa viihdy kahden lapsen perheessä. Siinä olisi kiskomista.

Olen kuullut aivan liikaa sitä, että sillä mitä minä teen, ei ole väliä, koska muut tekee kuitenkin. Se on vastuunpakoilua, välinpitämättömyyttä ja idiotismia. Jännä juttu, että sitten se yksilön valinta merkitsee, kun sanon, että armeija on turha. Silloin yksikin ratkaisee, mutta kun puhe on ympäristöstä, lapsista, heidän lapsistaan, yksilön valinta ei merkitse. En ole huolissani meidän sukupolvesta. Vaan seuraavasta. Ja eläimistä.

Yhden ihmisen valinnoilla on väliä. Jos voit sen minulle aukottomasti perustella että näin ei ole, onnittelut.