Muistatteko Kimmo Sasin itkevät lapset, kun eduskuntaan tuli keskusteluun lakialoite turkistarhauksen lopettamisesta? Minä muistan. Vastustan tarhausta edelleen, vaikka eduskunta antoikin sen vielä jatkua. Kehitys kuitenkin kehittyy, toivottavasti.

Kaivoin muutamia linkkejä aiheeseen liittyen, olisi hienoa jos Kimmo kommentoisi asiaa jotenkin, mutta en pidätä hengitystä sitä odotellessa. Itse asiaan.

Jälleen luettiin suomessa lehtiä ja internetin uutispalstoja ehkä vähän hämmästyneenä kun Itella 23.1.2014 julkisti tiedon isoista yt-neuvotteluista. Vähennystarve on kuulemma 1200 työpaikkaa, joista 800 on vakituisia paikkoja. Se on paljon. Viime vuonna vähennettiin viimeksi väkeä. Itella perustelee sitä sillä, että tavallisen postin kuljettaminen on vähentynyt. En ihmettele sitä yhtään. Suomen sisällä alkaa olla monesti edullisempaa käyttää pakettifirmoja tavaran liikuttamiseen kuin Itellaa. Samat autot kuitenkin kuljettavat ison osan tavarasta, joten olisiko Itellan mietittävä hinnoitteluaan ja johtoporrastaan uusiksi? Kenties, mutta helpompaa potkia työntekijöitä kuin itseään ulos firmasta.

Englantilainen yritys British Airways näki asian toisin vuonna 2005 kun yritys oli pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa. Jos firmassa ei hommat toimi, on se johdon vika vai mitä? Joten, 35% keskijohdosta sai monoa. Tuli isommat säästöt kuin työntekijöiden potkimisesta, työt ei kärsineet, asiakkaat eivät huomanneet mitään. Jos taas kenttähenkilökunnasta olisi vähennetty 35% olisi asiakkaat huomanneet sen takuulla ja ongelmat vain lisääntyneet. Joissain yrityksissä se sentään hoksattiin. Jo hetki sitten.

Suomessa on nähty enemmänkin ja vielä lisää erilaisia ulkoistuksia, kuten Itellan ulkoistus Filippiineille ja Salon matkapuhelintehtaan siirto Aasiaan. Ne eivät lapsia itkettäneet lainkaan. Kun taas jos turkistarhaus kiellettäisiin, niin silloin se poru tulisi. Alla on pitkähkö linkki tarhaustutkimuksesta jonka MTT on tehnyt, myös turkistarhaajien pyynnöstä. Tutkimuksesta käy ilmi, että tarhattu turkis on epäekologinen sekä kallis ja eettisesti kestämätön ratkaisu. Lainaus ihan alusta: Vuonna 2006 turkistuotannon tuotantokustannukset olivat kokonaistuottoja suuremmat ja yrittäjänvoitto oli negatiivinen, keskimäärin -14 300 € tilaa kohti.

Kovin kannattavasta liiketoiminnasta ei sittenkään taida olla kysymys, vai mitä? Itse ainakin tulen paremmin toimeen positiivisella tuloksella.

Kimmo Sasi, missä ovat itkevät lapset nyt, kun työttömyys lisääntyy jatkuvasti Suomessa? Itkeekö lapset, kun eivät voi enää uida Talvivaaran lähellä kesällä? Itkisikö lapsi jos hänen koirasta tehtäisiin rukkaset? Miksi kannatat eläinrääkkäystä ja eläinten hyväksikäyttöä, jos kuitenkin samalla, on sinulle aivan sama, mitä tulee tapahtumaan 1200 irtisanotulle Itellan työntekijälle, Salon kaupungille (katsopa sieltä asuntomarkkoita ja hintakehitystä) tai muille rakennemuutoskaupungeille. Itkevätkö lapset jatkuvasti?

linkit:
Itella ulkoistaa:
http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2013/05/07/itellassa-ulosmarssi-pau-pelkaa-ulkoistamista-filippiineille/20136551/12

Itella irtisanoo jälleen:
http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/itella-aloittaa-jattimaiset-yt-neuvottelut—1200-tyopaikkaa-uhattuna/2768250

British Airways irtisanoo johtoaan:
http://www.finfacts.ie/irishfinancenews/article_10004100_shtml.shtml

itkevät lapset
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/turkistarhaus%20kimmo%20sasi-2396

mtt:n raportti tarhauksesta (pdf versio):
http://www.mtt.fi/mtts/pdf/mtts160.pdf