Pyöräilykypärä voi pelastaa henkesi. Se voi pelastaa sinut halvaantumiselta tai muulta vakavalta loukkaantumiselta. Eikä kyse ole vain sinusta, vaan myös heistä, jotka välittävät sinusta. Kypärä ei ole edes kallis investointi, 20 – 50 eurolla saa hyviä pyöräilyyn sopivia kypäriä. Se ei ole iso raha siitä mahdollisesti saatuun hyötyyn nähden, vaikka aika harva toivoo, että saisi sille rahalleen tässä kohtaa nyt sitä vastinetta, ettei turhaan tullut ostettua.

Kuitenkin, kypärän käyttö on edelleen melko harvinaista. Helsinki lienee poikkeus. Paljon siitä puhutaan, mutta puheet ei muutu teoiksi. On aikuisia, jotka vievät lapsia pyörän turvaistuimessa siten, että lapsella on kyllä kypärä, mutta aikuisella ei. Vahingon sattuessa voi sitten miettiä, miltä lapsesta tuntuu jos vanhempi lyökin päänsä katuun tarpeeksi lujaa. Onko se myös hyvä esimerkki lapselle? Kun olet aikuinen, pääsi kestää iskun asvalttiin ihan hyvin. Tai kiven, joka lentää ohi ajavasta autosta (olen kokenut sen, kypärään tuli melko iso lommo).

Miksi sitä kuitenkin niin ahkerasti vastustetaan? Ei Amsterdamissakaan käytetä kypärää. Ja siellä ei juuri kukaan loukkaannu pyöräillessä. Alankomaat on maailman turvallisin liikennemaa muutenkin. Vaikka väkeä on paljon. Suurin syy siihen on, että siihen turvallisuuteen on panostettu valtavat summat rahaa. Se ei ole tullut ilmaiseksi. Silti siellä tapahtuu onnettomuuksia. Joka vuosi sielläkin kuolee pyöräilijöitä. Ei se kypärä sielläkään varmaan haitaksi olisi?

Turvallisuuspuheen sanotaan vähentävän pyöräilyä, kun se koetaan sen jälkeen isoksi riskiksi. Vähän kuin lentomatkustamisen suosio laskee jatkuvasti, koska turvallisuusvaatimukset kasvavat ja tiukkenevat joka vuosi. Myös pyöräily on lisääntynyt joka vuosi, Helsingissä huomattavasti, mutta onnettomuudet ovat vähentyneet, sekä pyöräilijöiden kuoleminen onnettomuuksissa. Suurin syy kuolemien vähenemiseen onnettomuuksissa on se, että suurin osa käyttää kypärää. Se oikeasti auttaa!

Myös autolla ajavia muistutetaan jatkuvasti liikenneturvasta. Se ei ole vähentänyt kuitenkaan autoilun suosiota. Miksi pyöräillessä turvallisuudesta puhuminen ja siitä kertominen vähentäisi pyöräilyä? Eikö sillä pitäisi olla samanmoinen vaikutus kuin autoillessa, turvallisuus paranee ja pyöräily on entistä mukavempaa, kun turvallisuusasiat huomioidaan jo liikenneinfraa suunnitellessa? Ja kypärä, kyllä, se oikeasti auttaa jos vahinko sattuu.

Tilastoja ja vastatilastoja on tehty vaikka kuinka paljon. Sitä ei tosin tiedä kukaan, kuinka monta kertaa kaatumisen seurauksena ainoat hajonneet asiat ovat olleet pyöräilijän kypärä ja mahdollisesti ego. Uusi kypärä on haettu kaupasta ja meno jatkuu, ilman tilastomerkintää. Ilman kypärää olisimme siitäkin saaneet tilastomerkinnän. Itse en aio olla tilastomerkintä. Käytän kypärää.

fillari