Matkailu avartaa ja reissussa oppii kaikkea uutta mielenkiintoista. Kymmenen päivän road tripillä Englannissa näki ja koki jälleen paljon sellaista jonka toivoisin myös jälkipolvien kokevan. Valitettavasti kaikki matkaajat eivät ajattele näin, heille riittää se, että he itse näkevät ja kokevat, muilla ei ole niin väliä. Lukutaidottomuuteen tai ymmärtämättömyyteen törmää jatkuvasti.

Pari nopeaa esimerkkiä. Tintagelin linna on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Jos on huonot jalat tai ei jaksa kiivetä pitkiä epätasaisia portaita ja jyrkkiä mäkiä, niin en suosittele, kaikki muut, menkää! Mutta. Kun siellä on kyltti, Do not climb to walls, noudattakaa sitä. Sama Suomeksi: älkää kiilpeilkö muureilla. Ne ei kestä sitä, että turistit ravaavat niiden päällä. Ne ovat vanhoja. Ei hauraita, vielä. Jos se sattuisi turistin alla se muuri pettämään, ei siitä tulisi sairaalareissua tosin. Pudotus rantakiville on sen verran korkea.
Pääsymaksu linnaan oli 8,5 puntaa, pysäköinti vähän matkan päähän noin 3 puntaa.

Toinen aivan mahtava paikka on Durdle Door. Huikea luonnonmuodostelma, mahtavien kallioiden kera. Jälleen, matka parkkipaikalta, jossa pysäköinti maksaa noin 3 puntaa, on jyrkkä alamäki, mutta ehdottomasti kävelemisen arvoinen. Näkymät on huikeita ja ainutlaatuisia. Sama sääntö kuin missä tahansa. Noudata kylttejä äläkä roskaa. Kumpikaan ei tunnu kaikilta onnistuvan. Jos jaksaa kantaa täyden vesipullon rantaan, pitäisi jaksaa kantaa se tyhjä vesipullo pois. Ja jos jossain lukee, että no access, ei kulkua, sitä pitää noudattaa, mikäli haluamme, että meidän jälkeen tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan samoista paikoista.

durdle door
Suomessa on myös paljon hienoja paikkoja, pidetään niistäkin huolta. Edes tästä eteenpäin? Auto jaksaa kantaa roskat kotiin saakka, niitä ei ole tarkoitus heittää ikkunasta pihalle.

Mieleni pahoittamisesta huolimatta, reissu oli hieno ja paikat upeita! Suosittelen kaikille käymään joskus rajojen ulkopuolella. Saattaa päästä tutustumaan yli 600 vuotta vanhaan ruokasaliin, joka on edelleen arkisessa käytössä.