Kohta on joulu kokonaan ohi jos katsotaan almanakasta, josta näkee kristilliset juhlapyhät. Mutta onko kaikkialla näin? Meillä on kirjattu perustuslakiin näin:

“11 §
Uskonnon ja omantunnon vapaus
Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus.

Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.”

Näin ei kuitenkaan oikeasti ole, ei ainakaan tasavertaisesti. Mikäli juutalainen haluaisi viettää arkipäivälle osuvaa uskonnollista juhlapäivää, joita heillä on 8 erilaista, hän joutuisi ottamaan sitä varten palkatonta vapaata. Tämä ei mielestäni käy yhteen perustuslain kanssa.

Välillä törmää siihen, että kun en kerran kuulu ev.lut. kirkkoon, ei mun pitäisi saada niitä juhlapyhiäkään vapaaksi. Ei niin. Ei kenenkään kuuluisi saada niitä automaattisesti vapaaksi. Paljon mieluummin pitäisin vapaana talvipäivänseisauksen ja kesäpäivänseisauksen ja tasauspäivät. Niillä on itselle enemmän merkitystä kuin esimerkiksi kristillisellä joululla.

Olisi kaikille reilumpaa mikäli jokainen voisi valita itse ne vapaapäivät, jolloin haluaa uskontoaan harjoittaa. Ihan kaikkia päiviä ei voida antaa vapaaksi, mutta viisi voisi olla sellainen passeli luku. Sinne voisi myös kirjata, että niitä ei voi pitää peräkkäin kuin maksimissaan kolme. Tämä olisi mielestäni reilua kaikkia kohtaan ja toisi perustuslain lähemmäksi arkipäivää.

Uskontoa koskevissa laeissa on myös muita omituisia kohtia, jotka kaipaisivat hieman päivitystä. Lapsen voi liittää uskonnolliseen yhteisöön lapsen äiti, ellei tuomioistuin ole muuta päättänyt huoltajuudesta. Kuitenkin saman lain seuraavassa kappaleessa sanotaan näin: Henkilön, joka tahtoo liittyä uskonnollisen yhdyskunnan jäseneksi, tulee ilmoittaa siitä yhdyskunnalle.

Huoltaja voi siis liittää alaikäisen lapsensa uskonnolliseen yhteisöön, mutta jotta lapsi voi erota siitä, hänen täytyy olla 15 vuotias ja saada eroamiseen huoltajiensa suostumus. Tässä on mielestäni myös selkeä ero siihen, miten perustuslaki asian näkee.

En ole uskontoja vastaan, en vain koe niitä omakseni. Jokainen saa uskoa siihen jumalaan tai jumaliin jotka kokee itsellensä oikeiksi, tai olla uskomatta kokonaan. Sen pitäisi olla jokaisen oma päätös. Ei vanhempien päätös. Kun henkilö on itse oikeustoimikelpoinen, hän voi liittyä tai olla liittymättä siihen uskonnolliseen yhteisöön mihin haluaa. Mutta annetaan sen olla hänen oma päätöksensä, vaikka se ei miellyttäisi huoltajia tai naapureita.

lähteet:

Perustuslaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
kaikkien eri uskontojen juhlapyhät: http://www.interfaithcalendar.org
juutalaisten juhlapyhät: http://www.infoplease.com/ipa/A0002072.html
jäsenyys uskonnollisessa yhteisössä: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030453#a453-2003
oikeustoimikelpoisuus: http://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeustoimikelpoisuus