Mietin töihin ajellessa sellaista asiaa, että miksi useat asiat nostavat vahvan vastustusreaktion. Omasta mielestä sellaiset asiat, jotka ovat ihan itsestäänselvyyksiä, kuten tasa-arvoasiat, uskonnonvapaus, eettiset ja ekologiset asiat. Etenkin tasa-arvoasiat ovat olleet niin sanotusti tapetilla viime aikoina ja keskustelua on ollut puolesta ja vastaan.

Ajoittain tulee mieleen kysymys, miksi tasa-arvoa vastustetaan? Miksi uskonnonvapautta vastustetaan? Onko siihen joku looginen selitys? Nuo kaksi asiaa voivat tuntua omantunnonkysymyksiltä, mutta pohjimmiltaan kyse on ihmisoikeusasioista. Ne myös liittyvät vahvasti toisiinsa.

Opin yhden tärkeän asian kun olin Tampereella töissä eräässä ruokakaupassa ja siellä työkaverini oli aina onnellinen sellaisten puolesta jotka voitti jotain tai onnistui jossain, tai sai muuten iloa elämäänsä. Kysyin, kun sain häneltä arvan, että harmittaako, jos voitan arvasta 200 000 euroa? Tiesin, että meistä kumpikaan ei varsinaisesti rypenyt rahassa. Hän sanoi mielestäni viisaasti: Ei se ole minulta pois, jos sinä voitat.

Hienosti ajateltu. Ei se ole minulta pois. Sitä asiaa pyrin itse pitämään mielessä. Jos joku saa jotain ja haluaa vimmatusti vastustaa sitä, olisi syytä miettiä, onko se sinulta pois? Jos ei ole, miksi sitten vastustaa sitä?

ps. En vieläkään laita pakasteita banaaneiden viereen, banaanit ei tykkää siitä. Tämän opin samalta työkaverilta.