[huom. kirjoitus on maallikon näkemys]
Onko mahdollista toteuttaa luonnonsuojelu pelkästään vapaaehtoisuudella? Näin maallikon silmin vastaan, että tuskinpa. Jos otetaan esimerkiksi vesistöjen suojelu, on siitä karmeita esimerkkejä Suomessa, mitä tapahtuu jos yritykset saavat tehdä mitä haluavat.

Muistan 80-luvulla kun sellainen pieni järvi kuin Keurusselkä oli todella likainen ja huonossa kunnossa. Ympäristön suojelun tullessa pakolliseksi ja kun ei saanut enää dumpata vesiin ihan mitä haluttiin, niin veden tilanne parani huomattavasti. Olisiko tämä asia saatu aikaan ainoastaan vapaaehtoisuudella? Jaksan epäillä tätä. Tai ehkä sitten, kun koko järvi olisi kuollut. Silloin sillä ei olisi tosin ollut enää mitään väliä, joten tuskin silloinkaan.

Ja vaikka yksi tehdas järven rannalla olisi päättänytkin olla luonnonystävä, mutta muut eivät, ei suojelusta olisi tullut mitään kuitenkaan. Kun laitetaan laki, joka velvoittaa kaikki toimimaan samoin sakon uhalla, alkaa jotain tapahtumaankin.

Sama tilanne on metsien ja soiden suojelussa. Jos yksi päättää ojittaa suonsa, se pilaa muiden ajatukset sen suon suojelusta. Myös metsiin tarvitaan isoja, yhtenäisiä alueita, ei tilkkuja siellä täällä. Ja se ei taida onnistua pelkästään vapaaehtoisuudella.

Ai miksi ei? Syynä on raha. Suojelu maksaa, sanotaan. Kaiken maailman puhdistuslaitteet joita täytyy asentaa, ei saada kuitupuuta metsästä ja rahaa sitä kautta, soista saa enempi turpeena kuin suojelualueena. Yksinkertainen syy, raha. Ja ilman ”pakkoa” ei tunnu rahan voima katoavan.

Mutta jos haluttaisiin nähdä vähän pidemmälle, niin ehkä useampi tajuaisi, että ilman luontoa, ei ole meitä. Ja jos luonto on kerran tuhottu, ei sitä saada enää takaisin. Ei muutamaan sukupolveen ainakaan. Olkoon siitä meillä Suomessa esimerkkinä vaikka Talvivaaran kaivos ja maailmalla Fukushiman ydinvoimala.

Pidemmällä tähtäimellä katsoen huomattaisiin myös, että mikäli näitä kaiken maailman suodattimia tehtäisiin Suomessa eniten, se toisi työpaikkoja. Myös tulevaisuudessa. Jos soita ei tuhota, se toisi matkailijoita. Eikä puhtaan luonnon arvoa voi mitata rahalla. Luonnon vaikutuksesta on tehty paljon tutkimuksia, niitä kannattaa kaikkien lukea. Ja sen jälkeen kokeilla itse.

Puhdas luonto on Suomen kallein pääoma. Ei tuhota sitä. Jooko?