Suomessa on nyt alkamassa todenteolla luomubroilerin tuotanto. Siitä on parikin kertaa puhuttu radiossa. Sitä mainostetaan sillä, että luomutuotannossa broilerilla on noin kaksinkertainen elintila tavalliseen tuotantoon nähden, sekä kaksinkertainen elinaika. Sitä, mitä tämä oikeasti tarkoittaa, ei uutisissa kerrota.

Tämän tiedon esiin kaivaminen ei ole vaikeaa, sen löytäminen kesti noin 30 sekuntia. Tilalliset, jotka broilereita tuottavat, eivät tietenkään halua näitä ikäviä faktoja tuoda julki. Otetaanpa ne silti myös tähän esille. Linkit sitten pohjalla.

Tavallisessa tuotannossa broileri elää noin kuukauden. Jonka jälkeen se tapetaan joko kaasuttamalla tai sähkötainnutuksella, siirretään roikkumaan jaloistaan ja joutuu kaulankatkaisuun eli valutukseen. Jos tainnutus ei ole onnistunut, joutuu eläin siihen elävänä. Katsellen edellä meneviä lajitovereitaan. Eli luomussa ikä olisi kaksi kuukautta. Teurastusmetodi sama. Broileri on niin pitkälle jalostettu, että sen elinaika tulisi olemaan haasteellinen, mutta luonnollinen elinikä on useampi vuosi. Loppujen lopuksi, tuo elinaika-asia on merkityksetön.

Elintilan tuplaantuminen kuitenkin on hieno juttu! Vai onko se sittenkään. Normaalisti elintilaa on A4 kokoisen paperiarkin verran. Luomussa jopa A3 arkin. Jos otat nyt kaksi arkkia A4 paperia ja laitat ne vierekkäin, ei tila näytä kovin isolta. Eikä se näytä siltä myöskään broilerille. Jälleen, täysin merkityksetöntä.

Ympäristövaikutuksiltaan ei taida olla merkitystä, sillä onko tuotantotapa luomua vai ei, siitä ei Suomesta löytynyt heti mitään tutkimusta. Tavanomaisessa tuotannossa (en sano normaalissa, koska en näe mitään normaalia tuossa toiminnassa) yhden broilerilihakilon tuottaminen vastaa perheautolla noin 17 kilometrin ajomatkaa päästöjensä osalta. Ja tässä ei ole vielä valmistuksessa käytettyä energiaa mukana. Aika harva taitaa broilerinsa raakana syödä, vaikka itseään lihansyöjäksi sanookin.

Omasta mielestä luomubroileri ei ole yhtään sen järkevämpää tai eettisempää kuin tavanomainenkaan tuotanto.

lähteet:
http://www.animalia.fi/valinta/ruoka-ja-juoma/el%C3%A4imist%C3%A4-tehty-ruoka/siipikarja
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Luonnonvarapuntari/Ymparisto1/
Ruoan%20ymp%C3%A4rist%C3%B6vaikutukset/Broilerin%20elinkaari