Saimme koekäyttöön kolmeksi vuorokaudeksi Hyundai Ioniq plug-in hybridin. Koekäyttö liittyy Kestävien elämäntapojen kiihdyttämö -projektiin, johon Hyundai halusi myös omalla panoksellaan osallistua.

Autolla oli ajettu noin 1300 kilometriä ennen kuin saimme sen käyttöön, joten melko tuoreesta kulkineesta oli kyse. Ja varsin mainio kulkine kyseinen auto onkin! Seuraavaksi vähän käyttökokemuksia ja tunnelmia autosta.

Ulkonäkö
Omaa silmää auton ulkomuoto miellyttää. Myös sisätiloissa kaikki on paikoillaan, mitään ei tarvitse etsiä, kaikki tarpeellinen löytyy sieltä mistä niiden olettaisikin löytyvän. Sisätilojen muotoilu on ehkä vähän liian turvallinen ja perinteinen, ottaen huomioon auton teknologian ja ulkokuoren.

Sisätilat
Kuten jo todettua, kaikki on siellä missä pitääkin. Tai melkein kaikki. Ne asiat, mitkä olettaakin autossa olevan tietyillä paikoilla, kuten penkinlämmitin, löytyy helposti. Samoin ilmastoinnin säädöt yms. Se, mikä puuttuu on, että takapenkkiläisille olisi oma 12V virtapistoke. Myöskään tavaratilassa sellaista ei ole. Se olisi hyödyllinen asia monesti, hinnaltaan se tuskin olisi este tähän autoon laittaa.
Keskikonsolissa olevan säilytyskotelon sisällä on kuitenkin erilliset USB-latauspistokkeet, mikä helpottaa nykypäivänä, erillisten adaptereiden määrä vähenee.

Mukavuus
Autossa on mukava istua. Tilaa on riittävästi, penkin säädöt löytyivät melko helposti. Koeajoautossa oli sähkösäätöinen penkki, mihin sai tallennettua kahden eri kuljettajan asetukset. Varsin kätevää, kun kuljettajan vaihdoksissa ei tarvitse käyttää aikaa ajoergonomian säätämiseen. Peilien asento ei kuitenkaan tallennu, joten niitä joutuu vähän asemoimaan kuskin vaihdon yhteydessä.
Takapenkki jäi tällä kertaa testaamatta, mutta se näyttää mukavalta ja riittävän tilavalta.

Ajettavuus
Kuten arvata saattaa, on auton ajettavuus hiottu perheauton kategoriaan todella hyvin. Autoa on kevyt käsitellä ja se tottelee kuten pitääkin. Kaasun käyttöön piti hieman totutella, reagointi oli hieman hidasta omaan makuun, mutta se on toki tottumiskysymys. Ohjaus on todella kevyt, sähköinen ohjaustehostin, joka mukautuu ajonopeuteen toimii varsin mallikkaasti. Perustilassa auto ei herättänyt suuria ajatuksia, vaikka onhan toki pelkällä sähköllä ajaminen varsin mukavaa. Sitten löysin Sport -asetuksen. Auto muuttui täysin!
Tuntui, että Sport-asetuksella auto käyttäytyy siten, kuten sen on ajateltukin käyttäytyvän. Vaikka auton suorituskykyarvo on 10,3 sekuntia 0 – 100 km/t, on alkupään kiihdytys sen verran rivakka, että luistonesto puuttui peliin kuivalla asvaltilla kun paikoiltaan survaisi kaasupolkimen pohjaan. Ekologisuus taisi samalla jäädä vähän matkan päähän selän taakse..
Pelkällä sähköllä voi ajaa noin 50 – 60 kilometriä, bensalla ja sähköllä yhteensä noin 800 kilometriä, mikäli pitää Sport-asetuksen piilossa.

Mittaristo Sport-ajotilassa, keskellä nopeus, kehällä kierrosluku.

Mittaristo normaalitilassa.

Teknologia
Ja sitten varsinaiseen asiaan, eli teknologiaan ja liitettävyyteen. Nykyautojen mukaisesti tämäkin auto tukee Apple CarPlaytä sekä Android Auto -ominaisuuksia. Tällöin puhelin tulee liittää keskikonsolin edessä olevaan USB-liittimeen. Säilytyslokerossa olevat liittimet ovat vain latausta varten. Auton tietokone tukee musiikin soittamista Bluetoothin kautta, mutta Apple CarPlay ja Anroid Auto -ominaisuuksia pääsee hyödyntämään vain USB-kaapelin kautta.
Auton navigaattorina toimii TomTomin toimittama ohjelmisto. Kartat päivitetään merkkihuollossa määräaikaishuoltojen yhteydessä.

Ajotietokoneelta voi katsella energiavirtaa, kuinka paljon on ajettu milloinkin sähköllä ja kuinka paljon bensalla. Historiatiedoista voi katsoa, kuinka paljon edellisinä päivinä tuli ajettua ja mikä oli kyseisen päivän keskikulutus. Tämä ei tosin aina ihan toiminut. Tiesin ajaneeni Porvoo – Espoo – Porvoo ja tämän jälkeen Porvoossakin noin 50 kilometriä, niin ajotietokone näytti historiatiedoissa kyseisen päivän ajoiksi alle 30 kilometriä.

Iso kosketusnäyttö on miellyttävä käyttää eikä viiveitä ilmene. Ulkoasu on vähän vanhanaikaisen näköinen, mutta selkeä. Itse toivoisin pientä ehostusta kuvakkeisiin ja raikkaampaa ilmettä. Myöskään ohjeita auton tietokoneen käyttöä varten ei tarvitse selata, logiikka on mietitty sellaiseksi, että ilman ohjeita pärjää.

Tavarankuljetuskapasiteetti
Koska auton tärkein tehtävä on kuljettaa ihmisiä ja esineitä paikasta A paikkaan B, niin tuli myös testattua, että kuinka paljon tavaraa auton kyytiin mahtuu. Kun takapenkit kaataa, tulee tasaista lattiaa noin 160 senttiä. Ihan ei farmariauton mittoihin päästä, mutta tilaa on kuitenkin mukavasti. Lastaamista hankaloittaa korkeahko nostomatka ja se, että tavaratila on syvä. Lattia ei ole tasainen ulos asti. Painavamman tai isomman esineen lastaaminen ja pois ottaminen on hieman hankalaa. Mikäli autolla on tarve kuljettaa paljon tavaraa ja usein, suosittelen tarkistamaan tämän kohdan. Ilman penkkien kaatamista tavaratilaan mahtuu kaksi isoa matkalaukkua hyvin.

Itselleni isoin miinus tavarankuljetuksessa on, että tähän autoon ei saa vetokoukkua. Tämän auton kilpaileva malli, Kia Niro PHEV -autolla jarruton kärry saa painaa 600 kg ja jarrullinen 1300 kg. Toivotaan, että kun Hyundai julkaisee Kona -mallista PHEV voimalinjan, siihen olisi tyypitetty vastaavat tai paremmat vetomassat.

Hinta
Hintaa tällä kokoonpanolla olevalle autolla on noin 37000 euroa. Halvasta autosta ei ole kyse, vaikka vielä ei ollakaan perheautojen hinnaston yläpäässä

Muita huomioita
Lähivalot hyvät ja selkeät, kaukovalot tässä yksilössä kellertävät. Kaukovalot saisi olla paremmat.
Peruutuskamera likaantuu herkästi, hämärässä ja pimeässä käyttökelvoton.
Peruutusvalon teho heikko, pimeässä peruuttaminen osin arvalla ja peruutustutkan perusteella.

Mikäli sinulla ei ole käyttöä vetokoukkulle ja Plug-In hybridi kiinnostaa, niin suosittelen koeajamaan Ioniqin.

Laturin valot pysyvät päällä, vaikka auton akku on täysi. Ainakin sen löytää pimeässä!