Kilpailu kovenee, katteet pienenee, kiire ja stressi kasvaa. Aika monen alan tilannekuvaus tällä hetkellä. Toisaalta, sitä se on ollut aina, ei sen pitäisi olla enää kenellekään yllätys. Tai jos onkin, niin viimeistään nyt olisi aika herätä asiaan, että kilpailua on aina.

Silloin, kun kilpailu kiristyy äärimmilleen, uusia toimijoita tulee valtaaman alaa, tai ainakin yrittämään sitä, olisi vieläkin tärkeämpää pitää huolta niistä ihmisistä, jotka tekevät oman firman tuloksen. Myyjät, tukihenkilöt, taloushallinto, siisteydestä vastaavat henkilöt.

Mitä enemmän alalla on kilpailua, sitä enemmän työntekijöillä on paikkoja, mihin mennä. Kun kilpailu ja resurssit ovat kovilla, muutaman vuoden talossa olleen henkilön työpaikan vaihto, tai loppuunpalaminen, mikä on vielä huonompi asia, voi keikauttaa venettä sen verran, että kaikki ovat äyskärin varressa, jolloin kilpailijat purjehtivat iloisesti ohitse.

Ei ole olemassa vain yhtä tapaa pitää henkilöstöstä huolta. Perinteiset illanistujaiset, mihin sisältyy alkoholinkäyttöä, ei varsinaisesti lisää jo loppuun kiristetyn henkilöstön vireyttä ja energiatasoa.

Yksi helppo ja halpa asia, millä motivaatiota saadaan kuitenkin nostettua on yksi sana: Kiitos. Se voi kuitenkin joskus olla vaikeaa. Se, että johto kertoo työntekijöille, kuinka paljon heitä arvostaa ja tunnustaa, että ilman heitä firman tulos ei ole mahdollinen saattaa olla vaikea pala. Ei riitä, että kyllä työntekijät sen tietävät. Myös johdon pitää se tiedostaa ja tunnustaa.

Toinen erittäin tärkeä asia on, että työajoista pidetään huolta. Ei ole kenellekään etu, että töitä tehdään 60 tuntia viikossa ja sanotaan, että pidät sitten joskus vapaata, vaikka tiedetään, että sitä joskus-aikaa ei tule ikinä. Tai jos tulee, niin se on 1-2 työpäivää vapaata, jolloin silloinkin puhelin soi työasioissa. Joskus töitä täytyy tehdä reilusti enemmän kuin on aikaisemmin sovittu, mutta siitä täytyy tulla myös kompensaatio. Lepo on vielä tärkeämpää kuin työnteko.

Kiristyvässä kilpaislussa mahdollisuudet kasvaa. Kannattaa olla tilanteen edellä ja pitää huoli siitä, että töihin tullaan mielellään ja sieltä lähdetään ajatuksella, että huomenna saa tulla takaisin. Ja että vapaa-aikaa on riittävästi, että silloin ehditään palautumaan. Uuden työntekijän rekrytointi, koulutus ja sisäänajo maksaa aika monta kulttuuriseteliä, millä nykyiset työntekijät voivat käydä vaikka kuntosalilla ja hieronnassa.