Politiikasta keskusteleminen on kivaa puuhaa. Tai yleensäkin asioista keskusteleminen, mutta jostain syystä pidän politiikkakeskusteluista. Se on niin laaja käsite, että sen alle saa mahtumaan käytännössä kaiken, aina juniorijalkapallosta ydinvoimaan ja vähän muutakin vielä päälle. Jokaiselle jotakin.

Keskustelut muuttuvat silloin todella tylsiksi, kun kaikki keskustelijat ovat asioista samaa mieltä. Eihän se ole enää keskustelua, vaan nyökyttelyä ja ”Joo, kyä näi o.” hokemista. Mielenkiintoisimmat keskustelut syntyvät, kun keskustelijat ovat eri mieltä asioista. Joko hitusen tai sitten täysin ääripäät. Niin kauan se on kivaa, kun kädet ei mene nyrkkiin eikä kyynel vieri pitkin poskipäätä.

Kun kaikki keskustelijat kertovat oman kantansa ja vieläpä perustelevat sen siten, että ainakin itse sen uskovat, voi syntyä uusia ajatuksia ja mielipiteiden vaihtoa. Mielipiteen vaihtaminen ei ole sitä paljon puhuttua takin kääntämistä, vaan järkevän ihmisen toimintaa. Kun tieto lisääntyy, voi kantaansa muuttaa uuden tiedon valossa. Jääräpäisyys ei ole pitkä tie.

Mitäs sanot, keskustellaanko politiikasta?