Pieni kone, suuret tehot? No ei ehkä ihan niinkään, mutta moneen kyseisestä pienestä tietokoneesta on. Vaikka hintaa on muistikortteineen noin 60 €, voi kyseistä tietokonetta käyttää kevyeen työpöytäkäyttöön, kuten kirjoittamiseen ja nettikoneena. Lisäksi, mikäli nurkista ei löydy micro-USB-kaapelia ja vanhaa kännykän laturia, täytyy ostaa erillinen virtalähde. Myönnetään, että kokeilu työpöytäkäytössä jäi itsellä lyhyeksi. Testasin YouTuben ja toimisto-ohjelmistojen toimivuuden.

Koska kyseessä on pieni harrastelijalle suunnattu tietokone, ei sen käyttöönotto ole ihan niin yksinkertaista kuin ns. merkkitietokoneen käyttöönotto. Ihan hirvittävän vaikeaa se ei ole, kiitos aktiivisen yhteisön, joka on tehnyt paljon käyttöön ottamista helpottavia ohjelmia sekä ohjeita. Kaikkiin mahdollisiin ongelmatilanteisiin ja kysymyksiin löytyy vastaus harrastajien ylläpitämiltä sivuilta. Yksi sellainen on: https://raspberrypi.stackexchange.com/.

Helpoin tapa päästä alkuun on käyttää PiBakery -nimistä ohjelmaa. Raspberry Pi:n kotisivulta voi ladata valmiin levykuvan, jossa tulee mukana graafinen käyttöliittymä ja toimisto-ohjelmat. Kyseinen levykuva siirretään oikealla tavalla automaattisesti muistikortille. Tämän jälkeen muistikortti laitetaan Raspberry Pi -koneen muistikorttipaikkaan ja kytketään virta. Asennus on valmis!

Tällä hetkellä Raspberry Pi 3 B+ -tietokoneeni toimii testausmielessä www-palvelimena; julkaisualustana pyörii WordPress. Harmillisesti ulospäin lähtevä liikenne on niin hidasta, että kunnolliset suorituskykytestit jäävät tekemättä. Nyt testissä on 64 bittinen Xubuntu, joka on valmiiksi tehty ARM-prosessorille sopivaksi.

Jos haluat edullisen tietokoneen toimistokoneeksi, mediatoistimeksi, retropeliemulaattoriksi tai vaikka harjoittelukoneeksi, voin suositella kyseistä konetta. Ainakaan sen ostamisessa ei rahallisesti hirveästi häviä.

Raspberry Pi -projektin kotisivu: https://www.raspberrypi.org/
Suomalainen, Raspberry Pi -tietokonetta sekä erilaisia lisälaitteita myyvä kauppa: https://vadelmapii.com/