En yleensä tartu toisten tekemisiin, mutta nyt en voinut jättää välistä. Perussuomalaiset ehdottavat autoveron poistoa hallitusti neljän vuoden aikana. Sinällään järkevä ehdotus että siirretään hyödykkeen ostoverosta kohti käyttöpohjaista veroa. Autoveron poisto vapauttaa, Perussuomalaisten mukaan. Mutta kuinka se loppujen lopuksi on? Ketä tuo autoveron poistaminen hyödyttäisi kaikkein eniten. Ei ainakaan pieni- ja keskituloisia.

Oletetaan, että Suomessa ei ole autoveroa enää neljän vuoden päästä. Valtio ei saa enää uusien autojen myynnistä noin yhden miljardin tuloerää, jostain se raha on kuitenkin saatava. Yksi vaihtoehto olisi nostaa polttoaineen verotusta, eli siirtää auton ostosta verotusta auton käyttöön. Ympäristön kannaltahan tämä olisi hyvä asia! Entäs sen vähän vähemmällä toimeen tulevan kannalta? Ei yhtään hyvä asia.

Jos autoveroa ei olisi, olisi kuuleman mukaan myös vähempituloisella edes kerran elämässään mahdollisuus ostaa uusi auto. Ikään kuin uuden auton omistaminen olisi jokin edellytys tai tavoite, tuskin se sitä kovin monelle lopulta on. Miten se auton hinta sitten tällä hetkellä muodostuu, uusissa autoissa siis.

Otetaan kaksi esimerkkiä, vähän kalliimpi auto, BMW 316i, jonka edullisin listahinta on 36 872,04 euroa. Tästä autoveron osuus on (arvioitu) 7952,04 euroa. Kyseessä ei ole edes kovin kallis auto. Sen hinta ilman autoveroa olisi 28920 euroa. Tämä ei vielä ole pieni- ja keskituloisen auto uutena. Sitten se vähän halvempi auto, Kia Rio, listahinta sillä on edullisimmillaan 14 790,00 euroa, josta autoveron osuus on arviolta 2 509,46 euroa, jolloin verottomaksi hinnaksi jää 12 280,54 euroa. Tämä lähenee jo keskituloisen hintaluokkaa jos vain rahoitus järjestyy neljälle vuodelle, tai kolmelle vuodelle jos pohjilla on jo muutaman tuhannen euron auto tai talletuksia vastaava määrä.

Entäs se pienituloinen? Jonka tämän hetkinen auto on halvempi kuin tuon Kia Rion autoveron osuus? Onko hänellä varaa ostaa tuo uusi auto? Varsinkin, jos oletetaan, että hän tarvitsee tilaa vähän enemmän kuin mitä tuo 3-ovinen pieni Kia tarjoaa? Ei ole. Mutta hän maksaisi silti kohonneista polttoaineista samalla tavalla kuin hän, jolla oli jo nyt varaa ostaa tuo 3-sarjan BMW, autoveron kera.

Autojen verotusta täytyy kyllä tarkastella. Mutta pelkästään autoveron poisto ja polttoaineiden verotuksen korotus sattuisi jälleen kerran pieni- ja keskituloisiin. Ei duunaripuolue tekisi sellaista. Me tarvitsemme ympäristöystävällisempiä autoja ja järkevämpää autoverotusta. Se voidaan toteuttaa ilman, että rankaisemme samalla Suomen kaikkia pienituloisia. Suomessa asuu paljon ihmisiä joiden tulot ovat alle 2600 euroa kuukaudessa. On myös paljon kotitalouksia, joiden kuukausitulot jäävät tuon alle.

Aina kun tehdään muutoksia verotukseen, meidän täytyy pitää ensin huolta heistä, joilla on jo nyt vähemmän. He, joilla on jo paljon, pärjäävät kyllä. Tai sitte he vain muuttavat maasta.

autojen hinnat löytyvät täältä:
http://www.bmw.fi/fi/fi/insights/prices/datasheets.html
http://www.kia.com/fi/mallisto/uusi-rio/